رشته کامپیوتر در دانشگاه

در پست معرفی رشته کامپیوتر در دانشگاه به طور مفصل به معرفی رشته کامپیوتر که یکی از پرطرفدارترین رشته های دانش آموزان رشته ریاضی و فیزیک است پرداخته می شود.سپس بهترین گرایش های این رشته بیان می شود.
ویژگی بارز رشته مهندسی کامپیوتر
مثلا گرایش مهندسی کامپیوتر را در نظر بگیرید این رشته در ابتدا از رشتههای سخت و خشک دانشگاهی است که از ترمهای اول شما را از ادامه دادن و تحصیل در این رشته دلسرد میکند!(شوخی) البته شاید کمی واقعی باشد؛ چون خود من قبل از ورود به دانشگاه فکر میکردم با تکنیکهایی مانند ساخت نرمافزار،طراحی سایت، اپلیکیشن، بازی و نحوه هک کردن آشنا میشوم؛ اما وقتی وارد دانشگاه شدم دیدم که ای دل غافل اصلا از این خبرها نیست.و فقط درس های تئوری سختی هست که باید هر ترم با هزار بدبختی پاس کنم.
البته اینم بگم که به این بدی هم که گفتم نبود؛روال کار یه جور دیگه بود که من بعد از مدتها فهمیدم ( اینکه دانشگاه فقط مدرک صادر می کند نه مهارت).
کاربرد کامپیوتر
بیشتر از 50 سال ، از پیدایش رشته کامپیوتر می گذرد.و این رشته نسبت به سایر رشته ها ، رشته رو به رشدی است. و امروزه کاربرد آن در سایر ابعاد زندگی آنچنان گسترش یافته است. امروزه تقریبا در هر وسیلهای که در اطراف خود میبینیم، مانند خودرو، لوازم خانگی همچون تلویزیون و یخچال، هواپیما، تجهیزات صنعتی، تجهیزات بیمارستانی و پزشکی و … کامپیوترهایی تعبیه شدهاند تا بخشهای گوناگونی از کارکرد آنها را به جای انسان کنترل کنند. پیاده سازی این کامپیوترها نیازمند طراحی سخت افزار، نرم افزار و توسعه فناوری اطلاعات است.
رشته کامپیوتر که باعث جهانی شدن اطلاعات و ارتباطات شده است، رشته امروز و آینده است تا جایی که پیش بینی میشود تا ۱۰ سال دیگر در کشورهای پیشرفته مردم همان قدر که به نیروی برق وابسته هستند به شبکه اینترنت وابسته خواهند شد.
برای آشنایی با رشته کامپیوتر بر روی لینک زیر کلیک کنید.
رشته کامپیوتر در دانشگاه
دانش آموزانی که می خواهند وارد رشته های کامپیوتر شوند باید در کنکور سراسری علوم ریاضی و فنی شرکت کنند، با شرکت در این کنکور و کسب رتبه مناسب میتوانید در یکی از رشته های مهندسی کامپیوتر (Computer Engineering) و یا علوم کامپیوتر (Computer Science) وارد دانشگاه شوید. در ادامه بطور کامل به بررسی رشته مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر پرداخته شده است.
معرفی مهندسی کامپیوتر (Computer Engineering)
هدف دوره کارشناسی مهندسی کامپیوتر ،تربیت دانشجویانی است که توانایی حل مسائل مهندسی کامپیوتر شامل تحلیل، طراحی و ساخت سامانه های کامپیوتری است، همچنین دانش آموختگان رشته مهندسی کامپیوتر، علاوه بر توانایی طراحی و تحلیل سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری، در ارائه راه حلهای جامع مبتنی فناوری اطلاعات برای حل مشکلات و ارتقا فعالیتهای جامعه توانمند هستند. یکی از اهداف دیگر رشته کامپیوتر این است که دانشجویان را برای کارآفرینی، کار در صنعت و تحصیلات تکمیلی آماده میکند.
طول دوره مهندسی کامپیوتر در مقطع لیسانس
کلا طول دوره کارشناسی مهندسی کامپیوتر 4 سال است، در طی این 4 سال دانشجویان باید 22 واحد درس عمومی، 19 واحد دروس پایه، 67 واحد دروس تخصصی، 29 واحد دورس اختیاری و 3 واحد پروژه و 3 واحد کارآموزی که در مجموع 140 واحد میشود را اخد کنند. البته اینکه دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر چند واحد از دروس عمومی، پایه، تخصصی یا اختیاری بردارند ممکن است از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر متفاوت باشد.
زیر شاخه های رشته مهندسی کامپیوتر
- گرایش نرم افزار
- سخت افزار
- گرایش فناوری اطلاعات
- هوش مصنوعی
گرایش نرم افزار مناسب برای کسانی که می خواهند برنامه و اپلیکیشن بسازند.
میتوان این گرایش را به نوعی روح رشته کامپیوتر معرفی کرد که بخشهای غیر قابل لمس را در بر میگیرند. در این گرایش با انواع نرمافزارها آشنا میشوید و کدنویسی برای ساخت انواع برنامهها را یاد میگیرید.بنابراین این گرایش برای کسانی مناسب است که به کار با نرمافزارهای مختلف و طراحی آنها علاقهمند هستند.اگر دوست دارید ساعتها وقتتان را پشت لپ تاپ یا کامپیوتر بگذرانید و در دنیای شلوغ دادهها و کدها غرق شویداین گرایش مخصوص شماست.
سخت افزار – تعمیر کامپیوتر یا ساختن آن و قطعه ایی از آن؟
این گرایش به معماری کامپیوتر نیز معروف هست.این گرایش برعکس نرم افزار به بدنه فیزیکی و قابل لمس کامپیوترها مربوط میشود. برای موفقیت در گرایش سخت افزار باید بتوانید درک درستی از قطعات مختلف کامپیوتر داشته باشید و در آینده نزدیک حتی طراحی هم انجام دهید.
در گرایش سخت افزار، مهندسان به طراحی سخت افزاری ، کنترل سخت افزاری ، به مطالعه و بررسی طراحی ، کنترل و شبکه های کامپیوتری میپردازند.اگر بتوانید برای ادامه تحصیل به یک کشور دیگر بروید، جای کار و پیشرفت زیادی خواهید داشت.چون فارغ التحصیلان این گرایش در ایران پس از فارغ التحصیلی فقط به تعمیرات مشغولند.
گرایش فناوری اطلاعات (IT) – شبکههای اجتماعی جدید بسازید!
گرایش IT از جدیدتر و کاربردیترین گرایش ها در این رشته است.انسانهای عصر جدید در طول زندگی روزمرهخودشان از انواع فناوریهای مختلف استفاده میکنند و با زندگی امروز ما کاملا عجین شده اند که نمیتوانیم نبود این شاخه از علم را نادیده بگیریم.
مزیت این گرایش در ایران در این است که بسیار پر رونق است و میتوان در آن پیشرفت زیادی داشت.
به طور مثال میتوان در زمینههایی مانند پروژههای خدمات الکترونیکی مثل تجارت الكترونیکی، پرداخت، تحقیق در زمینه سیستم عاملهای هوشمند و شبکههای اجتماعی فعالیت کرد. این گرایش واقعا کاربردی است و همه فعالیتهای آن به زندگی روزمره ما ارتباط دارد.
دوره کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر شامل گرایشهای :
- معماری کامپيوتر
- مهندسی نرمافزار
- هوش مصنوعی
- الگوريتم و محاسبات
در مورد شبکه های اجتماعی بیشتر بخوانید…
هوش مصنوعی – ما باهوشتریم یا کامپیوترهای نسل جدید؟
گرایش هوش مصنوعی یکی از جذاب ترین و بهترین گرایش رشته کامپیوتر هست که خودش شامل چندین زیرشاخه میشه.
در واقع در گرایش هوش مصنوعی در زمان نیاز کامپیوترها به یاری انسان میان و معمولا بهترین تصمیم گیری رو برای سرعت بخشیدن به کارها انجام میدن. از انجایی که این گرایش یکی از جذاب ترین گرایش های کامپیوتر است، با خلاقیت و علاقه بازار کار خوبی خواهد داشت.
زیر شاخه گرایش هوش مصنوعی:
یادگیری ماشین: به مطالعه و ساخت سیستمهایی با قابلیت یادگیری از دادهها میپردازد.
بینایی ماشین: فناوری و روشهای مورد استفاده برای بهتر شدن شناسایی و تحلیل خودکار وابسته به تصویر در کاربردهایی مانند بازرسی خودکار، کنترل روند و هدایت روبات در صنعت هست.
پردازش زبان طبیعی: یکی از زمینه ها ی علوم کامپیوتر، هوش مصنوعی و زبانشناسی هست که به تعامل کامپیوتر و زیان انسان (طبیعی) میپردازد.
رباتیک: رباتیک شاخهای از تکنولوژی هست که به طراحی، ساخت، عملیات و کاربرد روباتها و سیستمهای کامپیوتری برای کنترل، فیدبک حسگرها و پردازش اطلاعات میپردازه.
شبکه عصبی: این مدل از شبکههای عصبی مصنوعی مدل الهامگرفته شده از سیستم عصبی مرکزی حیوانات (به ویژه مغز) هست که توانایی یادگیری دستگاه و تشخیص الگو رو هم دارند. این شبکهها معمولا سیستمی از عصبهای به هم پیوسته هستند که میتونند مقادیر ورودی را با تزریق اطلاعات در شبکه محاسبه کنند.
دروسی که در مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر باید گذرانده شود:

معرفی رشته علوم کامپیوتر (Computer Science)
علوم کامپیوتر، رشتهای است که با هدف مطالعه نحوه محاسبات و یا به عبارت دیگر و دقیق تر، دستیابی به یک روش حل مسئله در کوتاهترین زمان ممکن با دقت بسیار بالا، ایجاد گردید. پایه این رشته، استدلال، منطق و ریاضیات است. در این رشته با ارائه درک مناسبی از تحلیل و تجزیه روشهای حل مسئله به کمک ابزارهای کامپیوتری، زمینههای مرتبط با بهینه سازی، بیوانفورماتیک، ارتباط ریاضیات و کامپیوتر را پوشش میدهد
گرایش های رشته علوم کامپیوتر
علوم کامپیوتر نیز مانند مهندسی کامپیوتر خود دارای چندین گرایش اصلی و فرعی است.
گرایش های اصلی
گرایشهای اصلی رشته علوم کامپیوتر عبارتند از:
- محاسبات علمی: در این گرایش، کاربرد ریاضیات در کامپیوتر به دانشجویان، آموزش داده میشود.
- نظریه الگوریتمها: در رشته علوم کامپیوتر گرایش نظریه الگوریتمها نیز راههای مختلف حل مسئله را بررسی میکنند.
- سخت افزار: این گرایش از علوم کامپیوتر نیز به معماری و به طور کلی، ساختار کامپیوتر، مرتبط میشود.
- سیستمهای اطلاعاتی: در گرایش سیستمهای اطلاعاتی از رشته علوم کامپیوتر نیز نحوه مدیریت پروژههای نرم افزاری و سیستمهای اطلاعاتی، آموزش داده میشود.
گرایش های فرعی
گرایشهای فرعی رشته علوم کامپیوتر نیز شامل :
- رشتههای هوش مصنوعی
- بیوانفورماتیک
- گرافیک کامپیوتری
- توسعه بازی
- شبکهسازی
- رباتیک
- ایمنی
دروس علوم کامپیوتر در مقطع لیسانس یا کارشناسی
دروس علوم کامپیوتر نیز در گرایشهای مختلف، دارای تفاوت ها و شباهت هایی هستند که در ادامه بطور جداگانه به هریک از آن ها پرداخته می شود، دروس تخصصی و مهم رشته علوم کامپیوتر در دانشگاه عبارتاند از:
- مبانی کامپیوتر و برنامه نویسی
- آنالیز عددی
- برنامه سازی پیشرفته
- منطق ریاضی
- نظریه محاسبات
- ساختمان دادهها و الگوریتمها
- مدارهای منطقی
- طراحی زبانهای برنامه نویسی
- شبیه سازی سیستمهای گستته
- نظریه زبانها و اتوماتا
- هوش مصنوعی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.